keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Laiskan leipurin sämpylät

Välillä tekee mieli tuoretta leipää, mutta ei millään huvittaisi sotkea pöytiä ja käsiä taikinaan. Nämä herkulliset sämpylät syntyvät ilman sotkua ja vaivaamista.


    • 3 dl vettä
    • 1 dl kaurahiutaleita
    • 4 dl vehnäjauhoja
    • 7 g kuivahiivaa
    • 1 tl suolaa
    • 1 tl sokeria

    Laita kaurahiutaleet lämpimän veden joukkoon hetkeksi turpoamaan. Huomioi, että vesi on tarpeeksi lämmintä, jotta myöhemmin lisättävä kuivahiiva toimii siinä myös. Sekoita jauhot, kuivahiiva, suola ja sokeri keskenään sekaisin. Lisää ne vesi-kaurahiutaleseoksen joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi esimerkiksi lusikalla. Laita taikinakulho vedottomaan paikkaan nousemaan puoleksi tunniksi. Mikro on hyvä kohotuspaikka.

    Nostele nousseesta taikinasta pienellä kauhalla suurin piirtein saman kokoisia kasoja leivinpaperin päälle. Ripottele päälle kaurahiutaleita ja anna nousta vielä sen aikaa kun uuni lämpiää. Paista pieniä sämpylöitä 225 asteessa noin 15 minuuttia.

    Ohjeesta tulee 12 sämpylää.