torstai 9. maaliskuuta 2017

Karjalanpiirakat




Riisitäyte:
  • 4 dl puuroriisiä
  • 4 dl vettä
  • n. 2 l täysmaitoa
  • suolaa
  • 2 kananmunaa

Kuoritaikina:
  • 6 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl vettä
  • 2 rkl öljyä
  • 1,5 tl suolaa
Lisäksi:
  • Voita piirakoiden voiteluun

Keitä riisipuuro edellisenä päivänä, mutta lisää kananmunat vasta juuri ennen piirakoiden tekoa. 

Sekoita ruisjauhot ja vehnäjauhot keskenään. Lisää joukkoon suola ja öljy sekä kylmä vesi. Vaivaa taikina tasaiseksi. 

Jaa taikina kolmeen osaan. Kauli taikinasta hieman alle puolen sentin paksuinen levy ja ota siitä juomalasilla pyöreitä kiekkoja, halkaisijaltaan noin 7 cm. Laita jauhotetut kiekot muovikelmun tai kulhon alle, jotta ne eivät kuivu. Kauli kiekot piirakkapulikalla pyöreiksi ja ohuiksi. Levitä riisitäytettä taikinan päälle niin, että reunoille jää noin sentin levyinen alue. Rypytä piirakat etusormia käyttäen. Leivo sitten seuraava satsi taikinasta.

Paista piirakoita kuumassa uunissa noin 15 minuuttia. Meidän uuni lämpiää 250 asteeseen ja sen lisäksi laitetaan vielä kiertoilma päälle. Voitele kuumat piirakat voisulalla ja laita ne esim. tarjottimelle ja peitä liinalla.

Ohjeesta tulee noin 40 piirakkaa.