perjantai 12. toukokuuta 2017

Hot dog- ja hampurilaissämpylät



  • 5 dl vettä
  • 11 g kuivahiivaa
  • 1,5 rkl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1,5 tl suolaa
  • n. 13 dl vehnäjauhoja
  • 85 g voita
  • öljyä/kananmunaa voiteluun 

Sekoita kuivahiiva osaan vehnäjauhoja, lisää joukkoon sokeri ja suola. Kaada joukkoon reilusti kädenlämpöinen vesi sekä kananmuna ja ala vaivamaan taikinaa vehnäjauhoja lisäten. Lisää loppuvaiheessa sulatettu voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa 5-10 minuuttia. Kelmuta kulho ja jätä taikina nousemaan pariksi tunniksi. 

Leivo sämpylät. Ohjeesta tulee noin 25 hodarisämpylää tai 18 hampurilaissämpylää, hieman koosta riippuen. Meillä hodarisämpylöihin varataan noin 60 g taikinaa ja hampurilaissämpylöihin noin 80 g taikinaa. 

Nosta sämpylöitä liinan alla tai voitele ne öljyllä ja laita kelmun alle nousemaan vielä tunniksi. Öljyllä voidellut ja kelmun alla nostatettavat sämpylät nousevat enemmän kuin pelkän liinan alla. Voitele sämpylät halutessasi kananmunalla ja paista 200 asteessa 10-20 minuuttia, hieman sämpylöiden koosta ja uunista riippuen.


Hampurilaissämpylöiden päälle sopisi esim. seesaminsiemenet.

Kananmunalla ja öljyllä voideltuja hot dog-sämpylöitä. Isommat on voideltu öljyllä ja laitettu kelmun alle nousemaan. Pienemmät on nostatettu liinan alla ja voideltu kananmunalla.