Minä olen oppinut tekemään kaalikääryleet keittämällä, niitä ei siis laiteta lainkaan uuniin. Myös kaalinlehtien irrottamisen voi tehdä kahdella eri tavalla. Perinteisesti höyryttämällä tai sitten pakastamalla. Nämä lehdet irrotettiin pakastamalla.
- 3 käärylekaalia (á 1 kg)
- 1 kg jauhelihaa
- 1-2 sipulia
- 2 dl puuroriisiä
- suolaa
- mustapippuria
- meiramia
- 1,5 l lihalientä
- 6 rkl siirappia
- voita
- (suolaa)
Pakasta kaalit kokonaisina. Jäätyminen kestää noin kaksi vuorokautta. Jäätymisen jälkeen sulata kaalit. Sulatusaika riippuu kaalin koosta ja sulatuspaikasta. Nämä kilon käärylekaalit suli huoneenlämmössä noin 12 tunnissa. Leikkaa sulaneiden kaalien kanta pois ja irrota pehmenneet lehdet. Ohenna paksua lehtiruotia tarvittaessa.
Keitä puuroriisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Pilko sipulit ja kaaleihin jäänyttä kantaosaa hienoksi. Sekoita riisit, sipulit ja kaalisilppu jauhelihan joukkoon. Mausta suolalla, mustapippurilla ja meiramilla. Paista täytteestä pieni maistiaisnokare ja lisää tarvittaessa mausteita.
Laita jokaiselle kaalilehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Isompaan enemmän ja pienempään vähemmän. Kääri kääryleet ja sulje reuna esim. cocktailtikulla. Ota kääryleiden pintaan vähän väriä paistamalla niitä hetki voissa kuumalla pannulla.
Kiehauta lihaliemi ja lisää sen joukkoon siirappi ja nokare voita. Lisää tarvittaessa suolaa. Nostele kääryleet kiehuvaan liemeen ja keitä niitä hiljalleen parisen tuntia, kunnes niistä tulee pehmeän "suussa sulavia".
Ohjeesta tulee 35-40 käärylettä.