torstai 14. joulukuuta 2017

Saaristolaisleipä



Tästä ohjeesta tulee 3 leipää.

  • 1 l piimää
  • 21 g kuivahiivaa 
  • 3 dl tummaa siirappia
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl kauraleseitä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 rkl suolaa
  • 10 dl vehnäjauhoja

Leipien voiteluun:
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • 3 rkl vettä

Lämmitä piimä reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon siirappi sekä kaljamaltaat, kauraleseet, ruisjauhot ja suola. Sekoita kuivahiiva vehnäjauhojen joukkoon ja lisää ne lopuksi taikinaan. Anna taikinan kohota 1,5 tuntia. 

Voitele kolme 1-1,5 litran leipävuokaa ja nostele taikina niihin. Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin 2 tuntia. Voitele leivät paiston puolivälin aikoihin siirappivedellä. Tällöin voi myös laittaa leipien päälle leivinpaperin, jottei leipien pinta pala. Kumoa leivät ja jäähdytä liinan alla.

Säilytä leipiä viileässä, missä ne säilyvätkin pitkään.