perjantai 22. joulukuuta 2017

Imelletty perunalaatikko


 • 1 kg kuorittuja perunoita
 • 1 dl perunoiden keitinlientä
 • 0,3 dl vehnäjauhoja
 • 2 dl maitoa
 • 25 g voita
 • suolaa
 • (siirappia)

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Ota keitinliemi talteen. Survo perunat ja anna jäähtyä noin 55-asteiseksi. Lisää joukkoon lämmin keitinliemi. Kun seos on 55-70-asteista, lisää puolet vehnäjauhoista joukkoon. Laita kattilan päälle kansi ja laita kattila noin 60-asteiseen uuniin. Lisää loput jauhot puolen tunnin päästä. Anna imeltyä vähintään 5 tuntia. 

Kun seos on löystynyt ja makeutunut, kiehauta maito ja sulata voi kuuman maidon joukkoon. Lisää maito-voiseos perunaseoksen joukkoon. Mausta suolalla ja lisää tarvittaessa vähän siirappia, jos seos ei ole omasta mielestä tarpeeksi imeltynyt. Pakasta raakana tai paista heti 150 asteessa pari tuntia. 

2 kommenttia:

 1. Perunalaatikon imeltämisestä

  Kun imellytetään imellysreaktioiden optimilämpötilassa, niin kaikki perunalajikkeet imeltyy. Imellys tapahtuu tehokkaimmin kun sose notkistetaan keitinvedellä tai jos peruna keitetään vähässä vedessä ja soseutetaan veteen, niin siloinkin voi olla tarve lisätä noin 77 asteista vettä, että saadaan sopivan notkea seos. Soseeseen ei tässä vaiheessa lisätä mitään muutaa kuin vesi ja jauho.

  Jauhot lisätään noin 77 asteiseen soseeseen. Tässä lämpötilassa alkaa heti imeltymisreaktio missä muodostuu erittäin makeita dekstriinejä. Tämän reaktion optimilämpötila on noin 75 astetta. Kun lämpötila laskee noin 70 asteeseen tämä reaktio "sammuu". Useissa ohjeissa annetaan alhaiset imellyttämislämpötilat ja tämä imeltymisreaktio menetetään usein kokonaan. Silloin kun jauho lisätään noin 77 asteiseen soseeseen, niin ainakin osa reaktiosta saadaan hyödynnettyä.

  Kun lämpötila laskee noin 70 asteeseen alkaa maltoosia tuottava imeltymisreaktio. Tämän reaktion optimilämpötila on noin 65 astetta. Jos soseen lämpötila laskee ennen jauhon lisäämistä noin 60 asteeseen, menetetään suuri osa imeltymistehosta, ja jos lämpö laskee vielä tästäkin, niin reaktio hidastuu lähes olemattomaksi ja vaikka imelletään vuorokausi niin imeltymistä ei juurikaan tapahdu. Sose voidaan kuumentaa esimerkiksi sähköuunissa maltoosireaktion optimialueelle ja reaktio nopeutuu normaaliksi.

  Kun molemmat imeltymisreaktiot hyödynnetään niin ilmeltymiseen riittää 2-6 tunnin imeltämisaika. Voi imeltää myös yli yön. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä kokeilla nostaa vähän lämpötiloja..

   Poista