tiistai 25. huhtikuuta 2017

Yön (ja päivän) yli sämpylät


  • 2,5 dl vettä
  • 1,5 tl kuivahiivaa
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,75 dl ruisjauhoja
  • 0,75 dl puurohiutaleita
  • 1 tl suolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon vesi. Veden ei tarvitse olla lämmintä vaikka käytetäänkin kuivahiiva, sillä taikina kylmäkohotetaan. Sekoita taikina tasaiseksi lusikalla, mutta sen enempää sitä ei tarvitse vaivata. Kelmuta kulho ja laita kulho jääkaappiin nousemaan vähintään 12 tunniksi. Kuvan sämpylöiden taikina nousi 22 tuntia ennen paistoa. Nostele taikinasta isolla lusikalla sämpyläkasoja peltille, ripsauta päälle halutessasi vähän jauhoja, hiutaleita tai siemeniä ja paista 220 asteessa noin 20 minuuttia. 

Ohjeesta tulee 6 sämpylää. Jos sämpylöitä haluaa enemmän niin ohjeen voi helposti tuplata.