tiistai 20. helmikuuta 2018

Kanelipitko/-kranssi


  • 2,5 dl vettä
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1 dl sokeria
  • ripaus suolaa
  • 70 g voita
  • n. 7 dl vehnäjauhoja
Täyte:
  • pehmeää voita
  • sokeria
  • kanelia
Päälle:
  • kananmunaa voiteluun
  • raesokeria

Sekoita kuivahiiva osaan vehnäjauhoja. Lisää joukkoon myös sokeri ja suola. Sekoita joukkoon reilusti kädenlämpöinen vesi. Lisää sulatettu voi ja loput jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi ja anna kohota puolisen tuntia vedottomassa paikassa.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikina levyksi ja voitele levyn pinta pehmeällä voilla ja ripottele päälle sokeria ja kanelia. Rullaa levy ja leikkaa se pitkittäin kahtia. Kierrä taikinasoiroja toistensa ympärille niin, että leikkauspinta on koko ajan ylöspäin (katso kuvat alla). Nipistä päät kiinni. Toista sama toisella taikinan puolikkaalla. Anna pitkojen nousta puoli tuntia, voitele kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Tee kranssi muuten samalla tavalla, mutta älä jaa taikinaa vaan kaulitse koko taikina kerralla. Lopuksi yhdistä pitkon päät toisiinsa, jotta pullasta tulee pyöreä.