perjantai 13. lokakuuta 2017

Sitruuna-marenkipiirakka



Pohja:
  • 200 g vehnäjauhoja
  • 100 g voita
  • 40 g sokeria
  • 2 kananmunan keltuaista
  • 0,5 tl vaniljasokeria
  • 1 kananmunan valkuainen pohjan voiteluun
Sitruunakiisseli:
  • 2,5 dl vettä
  • 2 dl sokeria
  • 2 sitruunan mehu
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 3 kananmunan keltuaista
Italialainen marenki:
  • 200 g sokeria
  • 0,5 dl vettä
  • 4 kananmunan valkuaista 

Siivilöi jauhot kulhoon ja nypi pehmeä voi jauhojen joukkoon. Sekoita sokeri taikinan joukkoon. Sekoita keltuaiset ja vaniljasokeri kevyesti keskenään ja lisää ne taikinan joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Mikäli taikinasta ei saa muotoiltua kiinteää palloa, lisää taikinaan ruokalusikallinen vettä.

Painele taikina piirakkavuokaan ja laita vuoka siksi aikaa jääkaappiin kunnes uuni lämpiää. Voitele pohja kananmunan valkuaisella, tee pohjaan haarukalla reikiä ja paista pohjaa 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Mittaa kiisselin ainekset kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Kiisseli on valmista, kun se alkaa kiehumaan ja pulpahtaa muutaman kerran.

Siirrä kananmunan valkuaiset puhtaaseen, kuivaan ja rasvattomaan kulhoon ja vaahdota ne kovaksi vaahdoksi. Laita sokeri ja vesi kattilaan ja kuumenna sokerivesi 116-118 asteiseksi. Kun liemi on saavuttanut tuon lämpötilan, kaada se valkuaisvaahdon joukkoon ohuena norona koko ajan vatkaten. Vatkaa marenkia vielä hetki, jotta se jäähtyy ja sokeriliemi sekoittuu tasaisesti joka puolelle.

Levitä sitruunakiisseli piirakkapohjan päälle ja marenki kiisselin päälle. Laita marenki hetkeksi kuumaan uuniin, jotta marenki saa hieman väriä.