torstai 8. maaliskuuta 2018

Ruisleipäset

Näihin leipiin tarvitaan ruishapanjuurta. Juurta voi tehdä itse (netistä löytyy monia ohjeita). Juuren teko itse ei ole vaikeaa, siihen tarvitaan vain luomuruisjauhoja ja vettä sekä hiukan aikaa.

 
    • 80 g ruishapanjuurta
    • 210 g luomuruisjauhoja
    • 130 g luomuvehnäjauhoja
    • 80 g luomuruisrouhetta
    • 40 g tummaa siirappia tai leipäsiirappia
    • 10 g merisuolaa
    • 300 g vettä

    Sekoita kaikki ainekset keskenään sekaisin. Laita taikinakulho isoon muovipussiin ja jätä lämpimään paikkaan nousemaan noin viideksi tunniksi. 

    Muotoile taikinasta ruisjauhojen avulla pötkö ja jaa taikina 8-10 osaan (kappalepaino 80-100 g). Painele palaset suoraan leivinpaperin päälle pieniksi leipäsiksi ja lepuuta leipiä liinan alla pari-kolme tuntia. 

    Kuumenna uuni 250 asteeseen, kostuta leivät vedellä (suihkupullo on kätevä) ja paista leipiä noin 15 minuuttia. Halkaise leivät kuumina ja laita puolikkaat takaisin toisiaan vasten ja jätä liinan alle jäähtymään.

    Koska tämä ei ole mitään pikaleivontaa, niin näitä leipäsiä kannattaa leipoa kerralla vähän enemmän, esim. tuplaamalla tai kolminkertaistamalla taikinamäärä. Leivät voi hyvin pakastaa.

    Ruishapanjuuri pöhisee purkissa.